Sąd nakazał przywrócenie ochrony wilka

24 grudnia 2014, 07:50

Sąd federalny nakazał przywrócenie ochrony wilka na zachodzie Wielkich Jezior. Decyzja sądu oznacza, że w Minnesocie i Wisconsin nie wolno już będzie polować na wilki



PACAP - peptyd, który ogranicza jedzenie

11 lutego 2015, 13:25

Podanie do centralnego jądra migdałowatego (CeA) polipeptydu aktywującego przysadkową cyklazę adenylanową (PACAP) ogranicza spożycie pokarmu i prowadzi do spadku wagi.


Rtęć w Teotihuacan

27 kwietnia 2015, 10:46

Meksykańscy archeolodzy poszukujący królewskiego grobowca w tunelu pod jedną z piramid z czasów preazteckich dokonali niespodziewanego odkrycia. W komorze na końcu tunelu, który był zamknięty przez niemal 1800 lat, znaleźli duże ilości rtęci. Tunel znajduje się w Teotihuacan pod Piramidą Pierzastego Węża.


Drożdże produkują związek, który ratuje życie nietoperzom

22 lipca 2015, 10:37

Jaskiniowe grzyby z rodzaju Candida wytwarzają związek - acykliczny seskwiterpenowy alkohol trans, trans-farnezol - który wpływa hamująco na grzyba (Pseudogymnoascus destructans) wywołującego śmiertelny dla nietoperzy zespół białego nosa (ZBN).


Zagrożone miasta Zatoki Perskiej

27 października 2015, 13:06

Szybko rozwijające się miasta, takie jak Abu Zabi, Doha czy Dubaj już wkrótce mogą paść ofiarami globalnego ocieplenia. Z badań, których wyniki opublikowano w Nature Climate Change wynika, że jeśli temperatury będą rosły w obecnym tempie to nad Zatoką Perską mogą zapanować temperatury zbyt wysokie, by człowiek mógł w nich przetrwać


Wytrenowali warany, by nie zjadały toksycznych ropuch

7 stycznia 2016, 13:16

Biolodzy nauczyli dzikie Varanus panoptes, by nie zjadały toksycznych ag (Rhinella marina).


Neandertalczycy

Jak krojenie mięsa wspomogło ewolucję

11 marca 2016, 07:34

Szympansy, nasi najbliżsi kuzyni, mają potężne zęby i szczęki, dzięki którym radzą sobie z koniecznością przeżuwania jedzenia przez 6 godzin na dobę. Tymczasem ludzi charakteryzują znacznie mniejsze szczęki i zęby. Autorzy najnowszych badań twierdzą, że te nasze organy uległy zmniejszeniu wskutek opracowania technik wstępnej obróbki pożywienia


© Ed Poor

'Szósty zmysł' chroni kierowcę, który nie pisze SMS-ów

12 maja 2016, 10:55

Wielokrotnie słyszeliśmy o niebezpieczeństwach związanych z pisaniem wiadomości tekstowych podczas jazdy samochodem. Znacznie mniej badań prowadzono jednak nad jazdą samochodem, gdy jesteśmy zamyśleni lub zdenerwowani. Teraz takie badania przeprowadzili naukowcy z University of Houston oraz Texas A&M University.


Jak wydłużyć przydatność mleka do spożycia

22 lipca 2016, 12:31

Naukowcy z Purdue University we współpracy z kolegami z Tennessee University opracowali niechemiczną metodę znacznego wydłużania przydatności mleka do spożycia. Uczeni wykazali, że temperaturę pasteryzowanego mleka podniesiemy gwałtownie o 10 stopni Celsjusza na mniej niż 1 sekundę, to pozbędziemy się ponad 99% bakterii pozostałych po pasteryzacji


BILI - 'nos' dla marsjańskiego łazika

2 listopada 2016, 12:18

Technologia wykorzystywana przez amerykańską armię do zdalnego badania jakości powietrza stała się inspiracją do stworzenia urządzenie służącego do poszukiwania życia na Marsie i w innych miejscach Układu Słonecznego. Wspomniana technologia pozwala na zdalne sprawdzanie, czy w powietrzu nie znajdują się niebezpieczne środki chemiczne, toksyny czy patogeny.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy